Specialiști notorii în chirurgie au participat la Conferința științifico-practică internațională „Complicațiile bolii de reflux gastro-esofagian”
- 298 просмотров
Peste 200 de chirurgi din întreaga țară și din România, Italia, Germania, Austria, Serbia și Grecia s-au întrunit în cadrul Conferinței științifico-practice internaționale Complicațiile bolii de reflux gastro-esofagian, desfășurată la Chișinău.
La inaugurarea forumului profesorul Sergiu Ungureanu, președintele Asociaţiei Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, șeful Catedrei de chirurgie nr. 4 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a menționat importanța manifestării științifice, ce reunește specialiști în chirurgia joncțiunii esofago-gastrice, endoscopie și gastroenterologie, în vederea creării unui consiliu multidisciplinar ce va revizui tehnicile chirurgicale, managementul complicațiilor și noile descoperiri în patologia joncțiunii esogastrice.
Prezent la deschidere, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban a apreciat prezența conducerii Societății Europene de profil la lucrările acestui important forum internațional, ce ar reprezenta o oportunitate de consolidare a relațiilor de colaborare cu colegii din Uniunea Europeană. Pentru universitatea noastră, acesta constituie o formă de educație continuă pentru medicii specializați în chirurgie, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor și cunoștințelor acestora. Totodată, profesorul Ceban a subliniat rolul Universității în formarea medicilor chirurgi, la toate etapele de instruire. „Actualmente, acest proces se desfășoară în cadrul a șase catedre de chirurgie, membrii cărora sunt antrenați în procesul de instruire a studenților la 16 programe de studii de profil chirurgical prin rezidențiat și 144 de programe de educație medicală continuă”, a afirmat rectorul.
La rândul său, Andrei Uncuța, directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a subliniat că dezvoltarea serviciilor chirurgicale este o prioritate pentru instituția pe care o conduce. „Prin intermediul directorilor de clinici și chirurgilor dezvoltăm noi metode de tratament chirurgical, și încercăm, de comun acord, să venim cu dotările și consumabile necesare pentru a avea posibilitatea de a efectua astfel de intervenții. Fiind instituție republicană acordăm asistență medicală pacienților extrem de gravi din toată țara. Aici, sunt concentrate în mare parte toate tehnologiile moderne pentru operații. În acest sens, în comun cu USMF „Nicolae Testemițanu”, Societatea Chirurgilor și cu directorii de clinici, discutăm și elaborăm programe de perfecționare continuă pentru tinerii specialiști, medici rezidenți, iar astfel de reuniuni științifice și practice sunt extrem de importante pentru a stabili relații de colaborare între spitale și clinici din afara țării”, a completat managerul.
Cu mesaje de salut la inaugurarea conferinței au venit și Luigi Bonavina, ex-președinte European Foregut Society și Alexandru Voloc, coordonator, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova ș.a.
Programul conferinței a inclus prezentări cu privire la tehnicile chirurgicale miniminvazive, managementul complicațiilor și noile descoperiri științifice în patologia joncțiunii esogastrice.
De asemenea, au fost realizate două intervenții chirurgicale, prin abord miniminvaziv, transmise live în Sala de conferințe, una dintre care este esofagoplastia în caz de stenoză a esofagului, ca urmare a complicației refluxului gastroesofagian – o premieră pentru Republica Moldova. Intervențiile au fost realizate de echipe operatorii formate din chirurgi din strǎinǎtate și din cadrul SCR „Timofei Moșneaga”.
Conferința științifico-practică internațională s-a desfășurat în zilele de 20 și 21 septembrie 2024, fiind organizată de Asociaţia Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova și European Foregut Society în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu”, sub egida Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii