Default Header Image

scurt-istoric

 

pneumoftiziologieCatedra de Pneumoftiziologie a fost fondată în  1962 de către conferenţiarul universitar Vasile Socol, discipol al marelui savant – terapeut Nicolae Starostenco. Primii asistenţi universitari a fost Nicolae Musteaţa şi Ludmila Chiriac, apoi Aurelia Ustian. Pe parcurs catedra s-a extins cu cadre didactice veniţi după doctorantura din oraşele Moscova şi Kiev – asistenţi Tudor Gonţa, Ion Covalenco, Vladimir Ţurcan, Alexandru Zbanţ, Serghei Kurocichin, iar mai tîrziu Alexandru Cardaniuc. În acest an au fost puse bazele didactice, elaborările metodice, curiculum specialităţii pentru anul IV – medicina generală, anul V – pediatrie, anul V – medicina preventivă, internatura. Au fost traduse şi adoptate din limba rusă manualele de „Ftiziologie”. Timp de 40 de ani şef de studii al catedrei a fost conferenţiarul Nicolae Musteaţa.

În perioada 1985 -2000, şef de catedră a fost conferenţiarul universitar Vladimir Ţurcan, discipol al marelui savant ftiziolog Alexandr Rabuhin. În 1993 a fost editat cursul universitar „Ftiziologie” pentru facultatea medicina preventivă, autor Ion Covalenco.

Din 2000  până în 2009, funcţia de şef catedra a fost suplinită de conferenţiarul universitar Aurelia Ustian. La catedră au activat: asistenta Valentina Vilc, şef de studii, master în managementul sănătăţii publice, Stela Kulciţkaia – conferinţiar universitar. Colaboratorii catedrei au elaborat şi editat Ghidul „Ftiziopneumologie”, care a fost tradus şi în engleza. Predarea la catedra se desfăşoară în 4 limbi: româna, rusa, engleza şi franceza.

În septembrie 2009 cursul de Pneumoftiziologie şi catedra Pneumoftiziologie au fost comasate. Şeful Catedrei Pneumoftiziologie a fost numit Constantin Iavorschi, dr.hab.med, profesor universitar. Responsabil pentru perfecţionarea medicilor este Vasile Zlepca, doctor în medicină, conferenţiar universitar. În aceasta perioadă au fost angajate asistentele Alina Malic, Evelina Lesnic, Adriana Nigulianu. Cursul de pneumoftiziologie este predat la anul IV – Facultatea Medicină, la anul IV – Facultatea Stomatologie, la anul V  – Facultatea Medicină, specialitatea Sanatatea publică. La catedră sunt instruiţi rezidenţii în specialitatea Ftiziopneumologie şi ciclurile conexe ale rezidenţilor – medicina de familie, medicina internă, pediatrie, neonatologie, medicina de urgenţă, de laborator, morfopatologie. În 2011 a fost reeditat ghidul de Ftiziologie.

Baza clinică este Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie cu 375 paturi, inclusiv 80 de paturi  pentru copii.